18 Eylül 2015 Cuma

Daha önce, hepimizin hayatında bir defa bile olsa başına dert olmuş olan ya da yeni iş hayatına atılacak olan arkadaşlarımızın korkulu rüyası mülakat konusunu yazacagımı söylemiştim. Fakat sizlerle arama, daha sonra içeriğini detaylı şekilde sizlere yazacağım, City Security Group ve Bahçesehir Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen "Güvenli Okul Çalıstayı" girdi. Çalıştayın içeriği ve organizasyonun kusursuzluğu beni o kadar etkiledi ki kendimi iki gündür bu konu üzerine yoğunlaşmış halde dolaşırken buldum. Bu gün yapmıs olduğum zorlu ve zorlayıcı bir mülakat sonrası aklım başıma geldi. Uzun lafın kısası bu gün Mülakat çeşitleri üzerine güzel bir muhabbetin kapılarını aralayacagız..
         Zorlu Bir Mülakata Hazırlık
Arkadaşlarınızla bir cafede oturmuş, gelecek hayalleriniz hakkında konuşuyorsunuz... Birden telefonunuz çaldı. Günlerdir, "ahhh bu şirkete girebilsem dediğiniz" o şirketin insan kaynakları sorumlusu telefonun diğer ucunda size ertesi gün saat 10.00 da gorusme icin sizi bekledigini söylüyor.  EYVAHHH demeden önce, sakin sakin kahvenizi yudumlayın ve keyiflenin. Yarın sizi harika bir deneyim bekliyor. Yalnız kaldıgınızda yapacağınız ilk iş; kendinizi analiz etmek! Kendinize şu soruları sorun
 Benim en güçlü yönüm nedir?
Benim en zayıf yönüm nedir?
Bu iş için avantajlı yanlarım neler?
Bu iş için, rakiplerimden beni farklı kılacak olan nedir? Bu soruları yanıtladıktan sonra, mülakatın içeriğini istediginiz sekilde yönlendirebilirsiniz unutmayın.
Daha sonra hemen kıyafetlerinizi seçin! Dış görünüşünüz,siz daha ağzınızı bile açmadan bir mülakatı olumlu yada olumsuz bir yola yöneltebilir. Düşüncelerinizin aynası olun...
Son olarak açın bilgisayarınızı yada alın elinize akıllı telefonunuzu başlayın hafiyeliğe. 
Şirket ne zaman kurulmuş?
Kım tarafından kurulmuş?
Kuruluş hikayesi nedir?
Misyon ve vizyonu nasıl tanımlanmış?
İK politikası nasıl işliyor? Hatta var ise calışanları detaylı bir şekilde inceleyin. Şirketin adresini, aklınıza kazıyın. Çantanıza Cv'nizin bir örneğini yerleştirin. Bır kalem, bir not defteri... işte hazırsınız.

Sizinle Ne Çeşit bir Mülakat Yapılabilir? 
  1. Önceden belirlenmiş bir dizi soruyu.önünüze getirip, cevaplamanız istenebilir. İşte bu YAPILANDIRILMIŞ mülakat tekniğidir. Korkmayın, rakipleriniz de aynı soruları cevaplayacak..
  2. Size bir vaka sunularak, senaryo oluşturulup nasıl bir yol izleyeceğiniz gözlemlenebilir. İşte bu Vaka Görüşmesidir.
  3. Karşınıza bir insan kaynaklari sorumlusu oturabilir ve sizinle uzun, yüzyüze bir sohbet etmek isteyebilir ki en sık gördügümüz teknik bu, birebir görüsme tekniğidir.
  4. Aynı insan kaynakları uzmanı ile birebir ama arka arkaya birden fazla kez sohbet etmeniz istenebilir. Vereceginiz yanıtlarda net ve istikrarli olursanız, sıralı mülakat dediğimiz bu görüsmeden alnınızın akı ile çikabilirsiniz...
  5. Üc yada daha fazla görüşmeci ile sohbet etmek durumunda kalabilirsiniz. Panel mülakatı dedigimiz bu yöntem bir cok aday bulunduğunu bilmeniz gerektiği anlamına gelir.
  6. Grup halinde mülakata girebilirsiniz, grup görüsme yöntemi, takım çalısmasına yatkınlıgınız hakkında büyük bir ipucu verecektir...
  7. Ayni anda birden fazla insan kaynakları sorumlusunun sorularına maruz kalabilir strese girebilir, hangisine cevap vereceginizi şaşırabilirsiniz. Sakin olun, stres karşısında ne yapacağınız sınanıyor.o kadar... sonuç olarak, siz.kendinizi.analiz ettiniz, sahip olduklarınızı ve olamadıklarınızı biliyorsunuz. Şunu da bilin, o iş için en uygun aday sizsiniz! İnanın, kendinize güvenin, başarın. O iş sizin;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder